WOW BEST

Monday, January 11, 2010

Resepi Kek Batik Pujaan Hatii..heheh <3



Dimulakan dgn bismillahirrahmannirahhim


Assalammualaikum,


Kek Batik? ala sure sume dah tahu yg kek ni senang gile nk buat. pejam mata pn bleh en. ada yg suke buat kek batik ni rangup2 gitu. tp Hotto ske kek batik yg basah2 gitu..hehehe..

resepi ni dah lama da hotto guna pakai sejak dr zaman persekolahan dlu, last skola 1999. lol lame en. resepi ni tgok kt buku tp ibu, ayh, sis n bro sume asyik komen2 je.. hotto tukar2 la sehingga jd cam skunk ni.

sape2 nk cube dipersilakan..insyaallah mesti jadik punyer..bkn ape hotto geram dgn penjual2 kt luar sn tu.. adelah segelinter je yg menjual kek ni sepotong rm1.00?????

Bayangkan buat satu loyang tu dpt banyak sgt tau, kalo dia jual rm1.00 sepotong yg besonye sekali masok mulut je....makkk aii..dua bln kemudian kayelah dia..hehehe

hotto bukan jeles. tapi kesianlah sebab, selalunya bende2 mcm ni budak2 je ske beli. so mahal sgt harga tu. harga beli brg utk satu loyang tu dlm rm10 je.. xlebih pun. boleh mkn utk 2-4 hari kek tu. buat pun senang.


Entahlah en..tapi pada ibu bapa ke abg ke kakak ke..buat jela kek ni..senang..kalo susah sgt bli brg bg hotto buatkan..free je..hehehehe.




RESEPI KEK BATEK HOTTO


1 bungkus biskut marrie (yg puteh k tamo yg ceklat -nnti pahet-)

1 gelas susu pekat manis

1 gelas air masak

1 gelas serbuk koko

1/2 gelas serbuk milo

1 buku buttercup

3 biji telo




CARA2 NYA :

1) Campokan susu, air masak, serbuk koko n serbok milo, buttercup dan telo hingga sebati.

2) korang kaco semua tu dlm periok lah senang sket.

3) Letak periok ats dapo dgn api perlahan bg mendidih (kjp je nmpk mcm timbol2 tu korang agktla)

4) Sementara korank msk ceklat tu, korank patah2kn beskot mery td dlm loyang.

5) Loyang tu sapu dgn planta sket, bg jgn lekat.

6) Sementara coklat tu pns, angkat dan selang selikan coklat ngn beskot dlm loyang tu.

7) Dah habis, korang tekan2 sket beskot tu bg mampat, (jgn kacau pulak, tekan2 je)

8) Masukkan dlm peti sejuk yg ats tu la, kalo buat mlm esok pg da bleh mkn.



p/s : kalo coklat tu ada lebeh, korang ble simpan, buat cicah dengan roti pun sedap. rase dia mcm coki2. hehe.

1 comment:

  1. selalu yg buat kek batik ni jd rangup coz diorg tambah coklat yg kite slalu mkn tu mcm coklat cadbury yg dicairkn dlm kek ni, so dia jdla rangup bila da keras..


    ade jugak yg tambah milo n nescafe..ala mengikut citarasa korangla en..kite ni mcm2 pangai mcm2 pesen rase..pendek kate kita memang terel la dlm bab2 mcm ni ...hahaha

    kreatif..:P

    ReplyDelete